Asociatia Secular-Umanista din Romania

Podcast Sceptici in Romania

De ce nu puteti avea incredere in homeopatie

Nu funcţionează

Când a fost testată sub condiţii riguroase – nici pacientul şi nici doctorul nu ştiau dacă folosesc homeopatie sau nu, până când toate testele au fost terminate – s-a demonstrat că homeopatia nu funcţionează mai bine decât o pastilă de zahăr. Asta nu înseamnă că oamenii nu se simt mai bine după folosirea homeopatiei; înseamnă doar că efectele nu au nici o legătură cu homeopatia. Acest lucru este cunoscut ca „efectul placebo” şi este deseori înţeles greşit. Medicina convenţională beneficiază şi ea de efect placebo, dar acesta se adaugă unor beneficii reale.

Alegerea ce trebuie făcută între medicină şi homeopatie se reduce la o întrebare simplă: ai prefera un placebo, sau un placebo plus un tratament care e dovedit funcţional?

Nu are cum să funcţioneze

Principiile teoretice pe care se bazează homeopatia sunt lipsite de credibilitate ştiinţifică iar aşa-numitele „legi ale homeopatiei” nu se potrivesc cu nimic din ceea ce ştim despre lumea care ne înconjoară. Cu o înţelegere de bază a chimiei se poate demonstra că tincturile homeopate nu sunt altceva decât apă. Pentru mai multe despre teoria din spatele homeopatiei vedeţi pagina Ce este homeopatia?

Îţi arunci banii

Industria homeopatiei este estimată la aproximativ 40 de milioane de lire în Marea Britanie şi aproximativ 400 de milioane de euro în Franţa şi Germania. Chiar dacă asta pare puţin prin comparaţie cu industria farmaceutică, medicamentele farmaceutice sunt obligate să arate funcţionalitate clinică înainte să primească licenţă de vânzare. Homeopatia nu are asemenea obligaţii şi prin urmare 400 de miloane de euro înseamnă prea mulţi bani cheltuiţi pentru ceva ce nu şi-a dovedit eficienţa. Pilulele homeopate sunt vândute pentru peste 10 lei pentru câteva grame de pastiluţe de zahăr. Considerând că nu conţin nici un ingredient activ înseamnă că plătiţi un zahăr foarte scump.

E o pierdere de timp

Când homeopatia este acceptată ca o alternativă viabilă la medicină, pacientul îşi pierde timpul luând pastile şi poţiuni inutile în loc să caute ajutor medical specializat. Pentru probleme minore precum o tuse sau o răceală, riscurile sunt minime; dar pentru pacienţi cu probleme severe timpul este un factor foarte important în recuperarea din boală. Mulţi homeopaţi îşi încurajează pacienţii să aştepte înainte să se ducă la medic, chiar dacă situaţia se deteriorează, spunând că simptomele mai grave sunt un semn al faptului că poţiunile funcţionează.

În plus pacienţilor cu probleme terminale li se vând imagini nerealiste asupra bolii lor şi sunt păcăliţi şi distraşi de la a face tot ce pot în timpul care le-a mai rămas. În cele din urmă aceasta duce la mai multă durere şi suferinţă când tratamentul fals se dovedeşte inutil.

E o pierdere de timp pentru toată lumea

S-au efectuat mii de studii pentru a cerceta eficienţa homeopatiei şi ale legilor ei. Până acum, nici unul nu a arătat că homeopatia are vreun efect şi cele mai multe au avut concluzii negative. Dacă un medicament convenţional ar fi fost dovedit fals de atâtea ori, ar fi fost abandonat demult. De fapt, multe tratamente au fost abandonate, chiar şi cu dovezi mai puțin puternice decât cele existente pentru homeopatie. Dacă nu am pierde timp dovedind iar şi iar că homeopatia nu funcţionează am putea căuta tratamente cu adevărat valide.

Există alternative la această alternativă

Nu avem nevoie de homeopatie. Medicina funcţionează. Boli precum rubeola, pertusis şi poliomielita sunt prevenite eficient prin vaccinare. Medicamente anti-retrovirale îi ajută pe cei seropozitivi să trăiască vieţi normale în aşa fel încât SIDA nu mai este sentinţa la moarte care era odată. Homeopaţii oferă soluţii false pentru SIDA, ceea ce înseamnă că oameni vulnerabili, foarte bolnavi, vor plăti pentru nimic.

Nu e ce scrie pe etichetă

Dacă cumperi o diluţie homeopatică 30C de sulf de la farmacia de la colţ, poţi fi sigur de un lucru: nu e pic de sulf în acea sticluţă. Ai mai multe şanse să câştigi la loterie de mai multe ori decât de a găsi un atom de sulf în acel tub. Dar pe etichetă scrie „Sulf”.

Îndepărtează oamenii de medicină

Oferirea legitimităţii unor tratamente nedovedite şi ineficiente nu vine fără un preţ. Preţul permiterii promovării homeopatiei ca şi alternativă la medicină înseamnă că pacienţii nu vor mai putea distinge între o boală temporară care se va rezolva singură în ceva timp şi o boală gravă care va deveni foarte periculoasă şi potenţial mortală dacă este netratată. Informaţii despre oameni care au abandonat medicina în favoarea pseudo-tratamentelor precum homeopatia cu rezultate dezastruoase, sunt uşor de găsit. Permitând promovarea unei terapii ineficiente şi implausibile, încurajăm oamenii să renunţe la tratamente care îi pot ajuta.

A abuzat de privilegiile unui placebo

Din când în când e de înţeles ca administrarea unui placebo să aibă un beneficiu pentru medici, în cazurile în care o intervenţie medicală nu are nici o eficienţă dovedită. Într-un asemenea scenariu, s-ar putea spune că homeopatia are un rol, oferind un placebo fără efecte şi fără efecte secundare pentru a trata ceea ce e netratabil.

Totuşi homeopaţii abuzează de acest nivel minor de legitimitate făcând afirmaţii bombastice despre boli pe care efectul placebo nu le-ar putea trata. Cancer, HIV, malarie, febră galbenă, autism, tuberculoză. Aceste lucruri descurajează oamenii de la căutarea ajutorului medical atunci când au nevoie de el.

E momentul să nu mai sprijinim şarlatania; a venit momentul să spunem oamenilor adevărul despre acestă apă chioară, înainte ca cineva să se decidă să folosească homeopatia în locul intervenţiilor cu rezultate palpabile şi mereu îmbunătăţite ale medicinei moderne.