Asociatia Secular-Umanista din Romania

Podcast Sceptici in Romania

ASUR și Sceptici în România vă invită să participați la Campania 10:23

Pentru al doilea an consecutiv, Asociația Secular-Umanistă din România și grupul Sceptici în România se alătură Campaniei 10:23. Punctul central al campaniei îl constituie un protest global menit să atragă atenția asupra faptului că preparatele homeopate nu au efect.

ASUR și Sceptici în România invită toate ONGurile sau persoanele interesate de campanie să se alăture acestui protest, în încercarea de a arăta publicului larg lipsa de eficiență a preparatelor homeopate și problemele care pot apărea atunci când faci apel la medicina alternativă. Voluntari din toata țara sunt invitați să recreeze evenimentul ”Supradoza”, care în 2011 a beneficiat de participarea a 50 de persoane la nivel național și câteva mii la nivel internațional. Toți acești voluntari au înghițit tuburi întregi de preparate homeopate, pentru a demonstra ca nu au niciun efect.

Participăm la acest protest pentru a demonstra că aceste așa-zise tratamente sunt inutile şi bolnavii ar trebui să se informeze bine înainte de a le folosi. Foarte mulţi oameni nu ştiu că preparatele homeopate nu sunt plante medicinale sau tratamente naturiste – până şi homeopaţii recunosc că ele conţin doar apă şi zahăr. Deși aceste preparate există de două sute de ani, în tot acest timp, nu s-au găsit dovezi care să confirme că ele funcţionează. Și pentru că nu conţin decât apă şi zahăr, acestea nici nu ar putea trata afecțiunile pe care homeopaţii susţin că le tratează.” a declarat Liliana Voicu, vicepreședinte ASUR

Unii oameni consideră că distribuirea de pastile cu zahăr este inofensivă, însă promovarea de preparate homeopate de către farmacişti şi medici are consecințe grave. Nu numai că promovarea homeopatelor are o contribuție semnificativă la scăderea încrederii publicului în medicină şi sfaturile medicale, dar pacienţii cu probleme grave pot întârzia mult consultarea unui medic având încrederea că homeopatia le poate trata boala. ” a declarat Ovidiu Covaciu, reprezentantul grupului Sceptici în România.

Evenimentul ”Supradoza” va fi recreat în acest an de voluntari din România, Ungaria, Cehia, Spania, Portugalia, Argentina, Australia și Statele Unite ale Americii. De asemenea, câteva sute de voluntari se vor supradoza cu homeopate în cadrul conferinței SkeptiCal ce va avea loc în California.

Campania 10:23 va avea loc în acest an pe 21 aprilie.

Lansată în 2010 în Marea Britanie, Campania 10:23 a reușit până în prezent să strângă laolaltă zeci de mii de protestatari din lumea întreagă, care au luat parte la evenimentul “supradoza”. Campania a fost denumită după numărul lui Avogadro – o constantă ştiinţifică care poate fi folosită pentru a demonstra că preparatele homeopate nu conţin ingrediente active. Pericolul administrării preparatelor homeopate a fost evidențiat și într-o investigaţie realizată de BBC în ianuarie 2011, în urma căreia s-a demonstrat că homeopaţii sunt dispuşi să le dea călătorilor preparate homeopate nefolositoare în locul utilelor pastile anti-malarie precum şi ca alternativă la vaccinuri.

Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) a fost fondată în 2010, cu scopul de a promova valorile umanismului secular, cunoaşterea ştiinţifică şi gândirea critică. ASUR este membră a International Humanist and Ethical Union (IHEU). ASUR marchează anual evenimente internaționale Darwin Day, Ziua Astronomiei, Space Week sau Ziua Mondială a Umanismului. De asemenea, am lansat campanii precum ”În plata Domnului” (in.plata-domnului.ro), ”Stop îndoctrinării religioase în şcoli!”, ”150 de zile pentru un recensământ corect” sau ”Legea Contribuției Bisericești”. Pentru a contribui la popularizarea științei, am organizat conferințe, proiecții de film și expoziții de popularizare a științei, am lansat portalul educaţional www.evolutionism101.ro și edităm anual unul dintre cele mai cunoscute proiecte ale asociaţiei, Calendarul Științific.

În prezent, derulăm Concursul Național Interșcolar ”Emil Racoviță”, care le bucură de o mare participare la nivelul întregii țări.

”Sceptici în România” este un grup informal de oameni pasionaţi de ştiinţă dedicat promovării gândirii critice, cunoaşterii ştiinţifice şi informării publice despre pericolele superstiţiilor. ”Sceptici în România” este o organizaţie dedicată combaterii pseudoștiințelor, superstițiilor și afirmaţiilor neprobate care influenţează în mod negativ înţelegerea corectă a realitătii.

Pentru a uşura accesul la informaţii corecte științific, ”Sceptici în România” publică, la fiecare două săptămâni, o emisiune audio (podcast) în care se discută cele mai recente studii, analize şi rezultate ale experimentelor ştiinţifice. Temele discutate până în prezent includ: starea educației româneşti, noutăţi şi analize pe noi studii din diferite domenii precum şi abordarea sceptică a curelor de slăbit, vrăjitoriei, clarviziunii, levitației, homeopatiei, campaniilor anti-vaccinare, predicţiilor apocaliptice şi multe altele. Podcastul ”Sceptici în România”  este singura emisiune de acest gen din România, disponibilă tuturor, gratuit, la adresa: http://podcast.sceptici.ro.